Recept: pruimentaart

15 aug 2016

 

Het is weer pruimentijd! Jum jum! Wij hebben – hoe luxe – een mooie pruimenboom in de tuin staan, en hij hangt werkelijk bomvol met pruimen. Jasper heeft zelfs een tak moeten stutten met een paal omdat ‘ie af dreigde te breken door het gewicht. Eerlijk waar!

 

IMG_9779

 

Nu zijn pruimen niet alleen heel erg lekker. Ze zijn ook nog eens super gezond:

 

  • de pruim zit vol antioxidanten
  • ze zorgen voor sterkere botten
  • ze normaliseren de bloedsuikerspiegel
  • pruimen zorgen snel voor een vol gevoel
  • de pruim werkt effectief bij een hoge bloeddruk
  • pruimen eten bevordert de opname van ijzer

 


 

Je kunt pruimen vers geplukt van de boom eten. Heerlijk! Maar zoveel pruimen als wij nu hebben vraagt om een snellere verwerking. Mijn moeder en schoonmoeder maakten er al compote en jam van. Zelf ben ik aan de slag gegaan voor een super lekkere pruimentaart. En het recept deel ik met jou!

 

IMG_9666

 

 

Ingrediënten:

  • 400 gr pruimen, zonder pit in kwarten
  • 150 gr rietsuiker
  • 125 gr zachte roomboter
  • 1 theel zout
  • 1 ei
  • 125 gr gezeefde bloem
  • 1 theel bakpoeder
  • 2 eetl rietsuiker
  • 1 eetl kaneel
  • springvorm 26 cm

 

Verwarm de oven op 180 graden.

 

Mix de boter met 150 gram suiker in een kom tot alles goed gemengd is. Mix er dan het ei doorheen tot een gladder beslag. Wanneer het beslag glad genoeg is voeg dan de gezeefde bloem, het zout en bakpoeder toe en mix totdat je een plakkerig beslag hebt. Lik nu de mixers schoon ;)

 

IMG_0232

 

Vet de springvorm in en verdeel het beslag goed over de bodem. Bekleed het beslag nu met de pruimen totdat al het deeg bedekt is.

 

IMG_0234

 

Verdeel de twee eetlepels suiker en de kaneel over de pruimen en zet 40-50 minuten in de oven. Je taart is klaar wanneer een saté prikker schoon uit het deeg komt. De taart is warm heerlijk, maar ook een dag later nog erg lekker! Variatietip: wil je iets meer cake in plaats van taart, voeg dan twee in plaats van één ei toe.

 

Smakelijk! Liefs Elle X

 

IMG_9665